ЕТИКЕТЪТ "УЖАСНИТЕ ДВЕ"
02.03.2018


Етикетът "Ужасните две"
 
Етикетът "Ужасните две" не е приятен, но понякога го чувстваме съвсем на място.
Може би детето ви не чува нито една дума, която казвате, без значение по какъв начин се опитвате да го кажете. Преминаването към ежедневните дейности - вечеря, лягане, почистване - е борба - толкова интензивна и изтощителна, че в крайна сметка се предавате.
Детето може дори да прибегне до удряне или хапaне, оставяйки ви да се чувствате разочаровани в опитите да го дисциплинирате и усмирите.
Ако това звучи познато, вие не сте единствени.
Точно когато си помислите, че най-сетне сте преминали през периода на новороденото и бебешката лудница, настъпва трудната 2 годишна възраст.
Но...докато чувствате, че губите разсъдъка си също можете да научите много за 2-годишните. Ще научите, че общите приказки и методи на дисциплина, за които всички сме чували, просто може и да не са ефективни. В действителност, може обратното действие да работи по-добре. Трябва да се съсредоточите върху това, което можете да контролирате - и със сигурност това не е 2 годишното дете.
 
1. Не очаквайте детето ви да се държи рационално
 
Забравяме колко малки са всъщност децата ни, нали? Когато се втурваме в разправия с тях, предполагаме, че мислят по същия начин като нас. Държим се с тях като с мънички възрастни, готови да осъзнаят причината и разберат защо вече трябва да тръгнем за детската градина или защо да не се качва на масичката за кафе. Но този начин на мислене само прикрива истината, която понякога не можем да видим: че нашите деца все още са ... деца. Мозъците им са далеч от фазата на напълно оформени, което прави по-малко вероятно способността им да контролират импулсивното поведение или да планират бъдещето. Те не могат да общуват с прости емоции, искания или нужди, както вие и аз. И те нямат многогодишния опит, който ние имаме. Въпреки стъпките и важните етапи на вашето дете, то все още е дете, което може би не разбира защо не трябва да спира да играе преди лягане, или защо не трябва да хвърля чашата си, само защото не може да пие от нея.
 
2. Спрете да излайвате заповеди
 
Когато дойде време за почистване, ще трябва да признаете, че понякога звучите като сержант на тренировка.
- Почисти онези супер герой!
- Сложи чашите в мивката!
- Не мисли - нямаме много време!
Понякога това изглежда работи. Децата се надигат, знаейки, че има още много работа. Но ако се слушате отстрани ще видите, че може и да не ви хареса как звучите. Със сигурност няма да искате някой да ви говори по този начин, нито пък ще искате някой друг да се държи с децата ви по този начин. Децата могат лесно да ви копират и ще видите подобно отношение от по-голямото към по-малкото или други деца в градината. Заповедите с рязък тон трябва да отпаднат. Защото винаги идва времето, когато детето ви ще се отдръпне. То ще отказва да направи това, което е казало, или ще прави точно обратното на това, което казвате, докато се стигне до стълкновение. И когато вече сте в сержантски режим, е доста трудно да смекчите тона и да изслушате неговата гледна точка.
 
3. Не поправяйте поведението на детето си веднага
 
Каква е първата ви реакция, когато вашето предизвикателно 2-годишно дете отказва да направи нещо?
Ако сте като повечето родители, вероятно сте започнали разговора с коригирането на поведението му:
- Не удряй брат си!
- Моля, спрете да крещите и започвайте да вечеряте.
- Какво има пък сега?
Често намерението е правилно: искаме да се уверим, че знаят, че поведението им е погрешно или поне, че не трябва да се повтаря отново.
Но децата реагират много по-добре, когато се чувстват чути. Трудно е да слушате корекции и критики или да ви казват какво да правите или не през целия ден. Достатъчно е да накара всяко дете да реагира все по-малко и да спре да отговаря на изискванията.
Ами ако вместо да коригираме поведението им, първо се съгласуваме с тях?
Можем да направим това, като покажем съпричастност и признаваме мотивите си, много преди да говорим за това, което са направили.
Да кажем, че детето ви крещи по неуважителен начин към брат си. Вместо да скачате "Ние не крещим така", говорете първо с него, като показвате съпричастност:
- Знам, че си разстроен, защото е взел твоята играчка. Това би разстроило и мен.
В тези две изречения покажете на детето си, че разбирате защо е ядосано и че е нормално да се чувства така.
Започването на разговорите ви чрез признаване на мотивите, които карат детето ви да се държи лошо, е един от най-добрите начини да се преборите с него и да го накарате да слуша.
 
4. Не използвайте обичта си като заложник
 
Понякога се чувстваме така, сякаш нищо не стига до нашите деца, толкова много, че прибягваме до задържането на едно нещо, което знаем, че се нуждаят и искат: нашата любов и обич.
Понякога това работи. Те са склонни да слушат, когато вледеним изражението си и ни възприемат на сериозно, когато си тръгваме.
Но любовта никога не трябва да бъде задържана като форма на наказание или като начин за коригиране на поведението. Ако в живота си децата имат наистина нужда от нещо то това е увереността, че родителите им ги обичат, без значение какво правят.
Това означава да ги обичате дори когато те се държат зле или изпадат в изблици на гняв. Дори когато те отказват да спрат или когато правят проблем от всяко малко нещо. Те могат да очакват последствия от поведението си, но едно от тях никога не трябва да бъде загубата на нашата привързаност.
Всъщност, вместо да изпратите детето си в изгнание, го приближете по-близо до вас. То трябва да знае, че винаги сте там и никога няма да се откажете от него - може би особено - когато то проявява най-лошото в себе си.
Точно тогава то се нуждае от вас най-много. Не само когато е щастливо и мило, но и в трудни моменти. То се нуждае от вас, за да му помогнете да се справи с трудните чувства, да покаже на другите начини да се държи и да го успокоите, че винаги е било обичано.
 
5. Не бъдете прекалено снизходителни
 
Децата могат да ви накарат да се почувствате толкова изтощени, че е лесно да оставите нещата така.
Може би сте толкова изтощени от работа, че нямате никаква енергия, за да кажете на вашите непреклонни 2-годишни да спрат да гледат телевизия. Едва сте в състояние да се погрижите за новото бебе, затова оставяте вашето малко дете да нахлуе в къщата като хала. Или може би сте го оставили, защото изглежда нищо не помага така или иначе.
Въпреки поведението и първоначалните си реакции, детето ви всъщност иска да зададете граници. Да, дори колко дълго може да гледа телевизия или да почисти след себе си.
Границите дават на детето ви пространство, което да изследва и расте, но в рамките на безопасното ограничение, което сте установили.
Помислете за границите като ограда във ферма: поставете оградата на точното разстояние. Твърде близо до плевнята, а животните се свиват и не могат да се движат. Но без никакви огради, те се разстройват без реда и предвидимостта, от която се нуждаят.
Детето трябва да знае, че можеш да се изправиш пред внезапните му избухвания и лудории. В крайна сметка това са страшни и неприятни преживявания не само за вас, но и за него. Ако дори родителите му не могат да се изправят пред неговите гняв, тогава кой ще го направи?
 
6. Не се опитвайте да контролирате детето си
 
Когато мислим за "родителство", ние обикновено мислим за отглеждане и насочване на децата, докато растат. Не е изненадващо, че се фокусираме толкова много върху децата, от контролирането на избора им до коригирането на поведението им.
Родителството не е за децата, то е за нас, родителите. Почти е глупаво да мислим, че можем да направим определени неща, за да контролираме резултата, тоест нашите деца.
Разбира се, ние ги отглеждаме по начин, който се предполага от нашите семейни ценности и по-добре ги подготвя за тяхното бъдеще, но ние не можем да се отдадем на родителски грижи мислейки, че можем да контролираме децата си. Това е просто невъзможно и често е причината, поради която има напрежение между нас и тях.
Защото няма нищо по-лошо от това, че правим нещо само, за да разберем, че всъщност не можем да контролираме какво се случва.
Детето ви може да реши да се събуди в натрапчиво настроение въпреки всичките ви най-добри опити да започнете деня добре. И какво ще стане тогава? Може да се обидите затова, че е развалило деня ви или сте си изпуснали нервите, защото не се държи по начина, по който се предполага.
Вместо да се опитвате да контролирате детето си, съсредоточете се върху това, което можете да контролирате: себе си и домашната среда.
Може да не сте в състояние да предскажете кога вашето предизвикателно 2-годишно дете решава да се развихри, но със сигурност може да контролирате как ще реагирате вие на това.
Не можете да контролирате дали ще му отнеме вечност да си обуе обувките сутринта, но можете да го събудите 15 минути по-рано, за да има достатъчно време да го направи.
Превключете фокуса от детето си - някой, когото не можете да контролирате към себе си и към дома ви.

Снимка:
ТУК
тип статия

Носим усмивки навсякъде, където има бебе!
copyright © Moni 2018
design and develop by
Balkansys.com
Scroll To Top